Ciężko o zdrowsze produkty w diecie niż warzywa i owoce. Badania pokazują, że ich spożycie w Polsce jest zdecydowanie zbyt małe, co dotyczy również dzieci. Kształtowanie nawyków żywieniowych zależy tutaj od rodziców, którzy powinni podawać warzywa i owoce nawet kilka razy dziennie. Dzięki nim dziecko nie dość, że uniknie chorób to jeszcze poprawi swój układ układ odpornościowy czy kostny. Trzeba też pamiętać, że produkty takie jak truskawki, banany albo świeża marchewka to po prostu smaczna przekąska. Dlaczego dzieci powinny spożywać więcej warzyw i owoców?
Duża zawartość witamin i minerałów
Owoce i warzywa nie przez przypadek zajmują tak ważne miejsce w piramidzie żywienia. Wpływa na to duża zawartość witamin i minerałów, które znajdują się w ich składzie. Edukacja dzieci powinna uwzględniać jak wiele korzyści będą miały ze zjedzenia jabłka albo szpinaku. Mają one określone zapotrzebowanie na witaminę A, C, E oraz te z grupy B. Równie ważne są minerały: potas, wapń lub magnez. Zapewniają one prawidłowy rozwój i wzrost, a także pozwalają uniknąć chorób.
Wpływ na układ pokarmowy
Owoce i warzywa posiadają bardzo dużo błonnika, który jest nieoceniony przy pracy układu pokarmowego. Wpływa on bardzo pozytywnie na pracę jelit, co pomaga regulować proces trawienia. Obecność błonnika działa także pozytywnie na oczyszczanie organizmu z toksyn. Dziecko unika też nieprzyjemnych zaparć. Warto kupować w tym kontekście takie owoce jak porzeczki, maliny oraz banany. Jeśli chodzi o warzywa najwięcej błonnika mają fasola, groch i brukselka.
Unikanie chorób i wzmocniony układ odpornościowy
Owoce i warzywa mogą być naturalną bronią przy walce z infekcjami. Kluczowa w tym kontekście jest witamina C, którą znajdzie się w papryce, owocach cytrusowych czy w natce pietruszki. Na odporność organizmu wpływ mają również fitochemikalia, które obecne są np. w jagodach. Nie można zapominać o zielonych warzywach – pełnych chlorofilu i beta-karotenu. Warto też pomyśleć o warzywach z dużą zawartością cynku i żelaza, gdzie wystarczy wymienić pomidory, kapustę albo sałatę.
Wzmocnienie kości oraz wzroku
Przyjęło się mówić, że najzdrowszym źródłem wapnia jest mleko i jego przetwory. Niewiele gorsze są jednak owoce i warzywa, które wpływają tym samym na zdrowe i mocne kości. Sporo wapnia zawierają dla przykładu: brokuły, kalarepy albo mandarynka. Owoce i warzywa są też nieocenione w usprawnianiu narządu wzroku, gdzie kluczowa jest witamina A. Znaleźć ją można w marchewkach lub brzoskwiniach. Poprawić widzenie pomoże też luteina, którą w dużych ilościach zawiera szpinak, kapusta i sałata.
Zamiennik mniej zdrowych przekąsek
Dzieci mają tendencję do zjadania niezdrowych przekąsek w szkole. Bardzo często jest to wina rodziców, którzy nie przygotowują im drugiego śniadania. Zjedzone jabłko lub gruszka powinno w pełni spełnić zapotrzebowanie dziecka na słodkie produkty. Listek sałaty lub pomidor w kanapce pomoże bardziej się najeść, co może zniechęcić do kupowania chipsów. Dzieci bardzo lubią smak owoców i warzyw. Trzeba jedynie sprawdzić, które odpowiadają im najbardziej jako drugie śniadanie.